2020. július 31-étől lép hatályba a 78/2003. (XI.27.) GKM rendelet módosítása, mely számos ponton szigorításokat vezet be. A módosítások azt szolgálják, hogy a játszóterek még biztonságosabbak legyenek. A legfontosabb változásokat kiemeljük:

  • Játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, forgalmazható, telepíthető és vehető használatba, ha megfelel a biztonsági követelmények. A megfelelést a gyártó kijelölt szervezet által kiadott megfelelőségi tanúsítvánnyal, vagy azzal egyenértékű külföldi megfelelőségi tanúsítvánnyal kell, hogy igazolja. Azaz július 31-étől nem lehet gyártói nyilatkozattal játszótéri eszközt eladni, telepíteni. A tanúsítvánnyal nem rendelkező eszközöket a használatba vétel előtti ellenőrzés során nem megfelelőnek fogja minősíteni a kijelölt szervezet.
  • Másik fontos változás, hogy a játszótéri eszköz üzemeltetőjének a játszótéri eszköz időszakos ellenőrzését kijelölt szervezettel háromévente kell elvégeztetni (a korábbi 4 év helyett).
  • Az üzemeltető a játszótéren, külön táblán kell feltüntesse a nevét, székhelycímét, telefonszámát és elektronikus levelezési címét, valamint a 112-es segélyhívószámot.

A jogszabályt az alábbi linken tudják elérni.